skrivtavla whiteboard

Fördelar och nackdelar whiteboards

Det finns för- och nackdelar med att använda svarta tavlor och whiteboards i klassrummet. Innan du väljer en viss typ, fundera över hur mycket den kostar och hur länge du planerar att använda den. Båda typerna av tavlor kan ge fördelar för elever och lärare. Hos AZ Design hittar du skrivtavlor till bra priser, samt en stor mängd andra möbler på nätet i deras webbshop. Läs mer om svarta tavlor och whiteboards i den här artikeln.

Svarta tavlor

Lärare använder ofta svarta tavlor för att hjälpa till med undervisningen. Det är lätt att bedöma hur eleverna förstår ett koncept, och det hjälper dem att ta fart på lektionen därefter. Lärare kan också stoppa lektionen för att ställa frågor och få klassen tillbaka på rätt spår vid behov. Det här är ett bra sätt att förbättra elevernas engagemang och förståelse.

En svart tavla har en lång historia inom utbildning, men i modern tid är den vanligaste tavlan gjord av kompositmaterial. Dessa typer av brädor är lättare att rengöra och underhålla. Många skolor har börjat byta ut svarta tavlor i skiffer mot whiteboardtavlor av syntetiska material.

Whiteboards

Det finns många olika typer av whiteboards. Vissa är gjorda av porslin och andra är gjorda av stålskivor med en vit beläggning applicerad. Whiteboardtavlor i porslin är de mest hållbara whiteboardtavlarna, och många av dem kommer med livstidsgaranti. De är också mycket reptåliga.

Moderna skrivtavlor är gjorda av härdat glas, vilket gör dem säkrare att använda. Kritbaserade markörer har en stark lukt och är inte lika hygieniska som whiteboardmarkörer. Men de ger en mer realistisk skrivupplevelse.

Väggmonterade versioner

Olika typer av väggmonterade whiteboardtavlor finns tillgängliga, allt från de som spänner över hela väggen till mobila modeller som lätt kan rullas från rum till rum. Även om svarta tavlor är klassiska och stilrena, kan digitala whiteboardtavlor och interaktiva modeller erbjuda en individualiserad inlärningsupplevelse, som att skapa musikmusik eller rutnät. Andra mångsidiga whiteboardmodeller inkluderar planeringstavlor och kalendertavlor, som är mer miljövänliga än traditionella pappersdisplayer.

Före introduktionen av moderna skrivtavlor och svarta tavlor skrev lärare på stora griffeltavlor eller lertavlor. Dessa användes för att ge information till stora grupper. De första whiteboardtavlorna introducerades i slutet av 1960-talet.