Plattsättning – kakel och klinker

Ett badrum med snygga kakelplattor och klinkers kan vara riktigt lyxigt men vägen dit är inte helt enkel. Det är mycket man skall ha koll på och göra rätt för att fuktskador inte skall uppkomma i framtiden. Ta därför god tid på dig och läs på ordentlig innan du drar igång. Ofta kan man fråga om råd i butiken där man köper sitt kakel och detta kan spara dig en hel del tid du annars hade fått spendera på internet.

När man sätter upp kakel och klinker så är underarbetet helt avgörande, hur kommer då detta sig? Jo, fogarna mellan plattorna är nämligen inte vattentäta så här kommer vatten ständigt tränga in när du duschar och spolar vatten i badrummet. Därtill tränger det lätt in vatten runt rörledningar, brunnar och i skarvar, så av denna orsak är det mycket viktigt att se till att ytskiktet under plattorna är 100 % vattentätt. När det gäller golvet är det viktigt att man gjuter upp ett fall så att allt vatten i badrummet rinner mot brunnen, görs inte det så kommer du få stora vattenpölar som inte försvinner från golvet förrän de dunstat. Dels är det väldigt tråkigt att ständigt gå runt på ett blött golv, men framförallt så kan konsekvenserna bli att vattnet tillslut tränger ner igenom fogarna och skadar ytskiktet under plattorna.

En fuktskada kan få stora konsekvenser både för plånboken och för hälsan då mögel är högst ohälsosamt. Dessutom är det väldigt tråkigt att behöva riva upp ett dyrt och fint golv, man lagt stor möda på att lägga. Därför kan det inte nog förtydligas att ytskiktet under plattorna är det viktigaste av allt, när du renoverar ditt badrum.

Även om du tycker att du klarar av att renovera badrummet själv så finns det goda skäl att låta en certifierad hantverkare göra det, då du får garanti på det utförda jobbet. Skulle du själv ha renoverat badrummet och genom okunskap orsakat en vattenskada så är det högst osannolikt att försäkringsbolaget kommer ersätta skadan och då kan det i värsta fall vara en årslön som krävs för att åtgärda det hela.