Tips för att köpa och montera nya köksluckor

Väldigt många köksluckor i dag är tillverkade av spånskivor som laminerats med en tåligare yta och därefter lackerats i ugn eller med pulverlack. Bägge teknikerna ger en stark, blank yta. Prisnivån för dessa luckor brukar ligga i klassen ett par hundralappar per styck, men det kan skilja en del i pris beroende på tillverkare.

Mät noga

Det första man måste göra är att noga mäta upp storleken på befintliga luckor, det vill säga höjd, bredd och tjocklek. Med dessa mått kan man sedan enkelt via Internet hitta olika förslag på luckor som man sedan kan titta på i verkligheten.

Montera ner

När de nya luckorna kommit är det dags att montera ner de gamla. Man låter alltid gångjärnen sitta kvar i själva skåpet, och lossar de skruvar som sitter i luckan. På de flesta något så när moderna skåp är gångjärnen justerbara. Med hjälp av ställskruvar kan man justera så att luckorna sitter korrekt. Rör inte den justeringen i detta läge! Håll ordning på luckorna genom att numrera dem.

Borra hål?

Ibland har de nya luckorna förborrade hål för montering av gångjärn. Om inte måste man förstås borra dessa hål. Det här är ett viktigt moment för passningen. Ett vanligt och enkelt sätt att göra detta på är följande:

  • Den nya luckan nummer 1 läggs med baksidan upp
  • Den gamla luckan 1 läggs ovanpå med baksidan upp, så att de passar exakt kant-i-kant. Med ett par tvingar håller du dem på plats. Kontrollera att de verkligen är kant-i-kant!
  • Med en smal borr, kanske 3 mm, borrar man i de gamla skruvhålen så att borren går ner 2–3 mm i den nya luckan
  • Ta bort den gamla luckan, och nu har man borrmärken i nya luckan där man skall borra för gångjärnen.
  • Den borrningen görs förstås med en dimension som passar skruvarna.

Montering av luckorna går oftast hyggligt enkelt, men det kan vara nödvändigt med en efterjustering med de ställskruvar som brukar finnas på gångjärnen.