Välja färg

Tips när du ska välja och köpa målarfärg

Är det dags att måla om? Är du inte särskilt erfaren när det kommer till inomhusfärg och målning av ytor eller väggar inne kan det vara fördelaktigt att läsa dessa tips.

  1. Tänk på att färg överlag förändrar mycket och ändrar helhetsuttrycket av exempelvis ett rum. Beroende på vilken känsla du vill ge är det därför särskilt viktigt att du har i åtanke vilken nyans du ska köra på. Vill du ha en lugn atmosfär så förknippas exempelvis olika blåa kulörer med lugn och harmoni.
  2. Det kan vara bra att ha en röd tråd så det matchar den övriga inredning du har inomhus. Därför kan det vara bra att välja neutrala färger då detta är betydligt enklare att matcha. Dock kan det givetvis vara roligt med en färgklick men tänk på att det inte ska bli för mycket.
  3. Om du exempelvis vill måla på en vägg som har tapeter behöver ett grovjobb göras innan du kan börja måla. Beroende på vilka tapeter du har kan du behöva riva ner dem. I vissa fall fungerar det att måla ovanpå tapeterna men då behöver du spackla på skarvarna för att dessa inte ska synas igenom målarfärgen.
  4. Har du svårt att bestämma dig för den bästa nyansen? Även om de inte skiljer sig jättemycket kan det göra stor skillnad. Du kan därför måla en liten yta av varje kulör för att se vilken du gillar bäst. Det blir på så sätt betydligt lättare att bestämma sig och se vilken färg som är mest lämplig.
  5. Bara för att en målarfärg är dyr behöver det inte betyda att den är bättre och håller högre kvalitet. Det finns billigare varianter som är minst lika bra. Du kan alltid besöka en affär där kunnig personal kan hjälpa dig för att du ska få den bästa målarfärgen för ditt ändamål.