Inramningar – skapa dina egna tavlor

Inramningar av tavlor är något som många kanske inte funderar så mycket över. Med detta menat att det är en sådan sak som alla känner till, men samtidigt något man tar för givet och inte tänker på att det faktiskt ligger ett jobb bakom det. Inramning av tavlor är faktiskt närmare bestämt en hel industri, och tänker man efter kanske man inser att detta inte är speciellt konstigt med tanke på hur många tavlor det finns i hem, museer, och många andra platser runt om i världen.

Inramningar av tavlor sker närmare bestämt genom att man skyddar själva tavlan genom att omsluta den med en ram, samt en så kallad passepartout-kartong som man placerar framför själva tavlan så att den inte kommer i direkt kontakt med den glasskiva som man sedan placerar över den. Passepartout-kartongen ska också ha ett eller flera hål i sig, vilket på så sätt skyddar tavlan från att åldras. Genom ramen, passepartout-kartongen och den täckande glasskivan skapar man på så sätt en typ av skyddande skal för tavlan som hjälper till att bevara den samt skydda den från skador och slitage.

Detta kräver som ni förstår en hel del arbete, och det är inget som vem som helst kan göra. Det finns därför företag som ägnar sig professionellt åt detta, och detta är som tidigare nämnt faktiskt en stor industri. Här i Sverige finns det till exempel en mängd olika företag som enbart ägnar sig åt just inramningar. Förutom just tavlor kan detta också handla om inramning av foton, affischer och andra typer av konst. En bra inramning är alltså väldigt viktigt för att skydda sin konst, och för att se till så att konstföremålen kan hålla sig i bra skick. En tavla eller liknande som inte är inramad är ju nämligen väldigt sårbar, och det kan räcka med att något litet händer för att den ska bli förstörd.