Lägga nytt tak

Att äga hus är både roligt och krävande och det är mycket man måste tänka på. Till exempel att lägga nytt tak var 20-30:e år. Det är en stor åtgärd, men också en nödvändig investering. Det är absolut ett jobb som du klarar av på egen hand om du gör din efterforskning och lägger ner mycket tid på planeringen. Självklart hjälper det om man är händig, för det är ett jobb som måste bli bra för att kunna hålla många år framöver. Innan du sätter igång är det också bra att fundera över vilka material man vill använda och vilken slutfinish man vill ha. Olika material har olika kvalitet och ger olika uttryck, så ge detta gott om tid så att taket passar bra ihop med just ditt hus karaktär.

Planera efter tid och budget

Se till att du har rätt säkerhetsutrustning när du börjar lägga taket. En fallhöjd på mer än två meter kräver till exempel att en ställning löper kring hela huset. Börja sedan måtta hur stor yta du har och hur mycket material du behöver. För att ge dig ett hum om tidsåtgången kan man räkna med cirka två veckor för 150 kvadratmeter när det är två erfarna snickare som lägger åtta timmar om dagen. Att endast byta pannor räcker nämligen inte, utan har dem gjort sitt har även pappen under gjort det också. Även stuprännor och andra plåtdetaljer kan vara bra att byta ut. Titta noggrant efter spår av mögel eller fuktfläckar så att du inte missar något. En god ventilation i yttertaket är nödvändigt för ett tak som ska hålla länge, annars börjar brädorna ruttna sönder.

En annan sak att fundera över är vilken budget man tänkt lägga på sitt tak. Materialvalen har stor betydelse i detta fall, men för att ta fram ett cirkapris kan man räkna med cirka 800 – 1200 kronor per kvadratmeter för material (lättbetong) och arbete.