Problem med översvämning i avloppet?

De absolut vanligaste orsakerna till stopp i avloppet är att man inte tänker på vad man spolar ner i det. Matolja och fett är en av de vanligaste orsakerna till att vi får stopp i avloppet. Visst går det att hälla ner upprepade gånger men för varje gång som du häller ner detta så bygger du upp ett lager av fet som till slut kommer bilda en stor propp där vatten inte kan tränga igenom.

Stopp i avloppet, vad göra?

Har det väl gått så långt att det blivit stopp så måste du åtgärda det snarast för det kommer troligtvis bara bli värre och värre. Innan du ringer efter hjälp så har vi några saker att rekommendera.

Rensa med hjälp av vattentryck

Testa att ta en spann och fyll med vatten och häll sedan på i ordentlig fart, ofta kan detta räcka för att rensa upp. Hjälper inte detta gå vidare till nästa steg.

Bikarbonat, ättika och salt

Häll i salt och bikarbonat och tillför sedan ättika. Nu börjar det fräsa, låt vara en stund och spola sedan rent med varmt vatten under högt tryck, detta borde lösa problemet. Du kan behöva göra om processen några gånger innan stoppet släpper helt.

Bakpulver och salt gör susen

En annan liknande metod är den med bakpulver och salt, har du alltså inget bikarbonat hemma så går det lika bra med bakpulver. Blanda cirka en deciliter salt med samma mängd bakpulver och häll sedan ner i avloppet. Vänta cirka 15 minuter och häll sedan på kokande vatten.

Här har du några metoder att testa. Skulle inte någon av dessa fungera så kan du alltid testa att köpa en stor sugpropp som du sätter ovanför avloppet där stoppet är. Genom att växelvis drar upp och ner proppen så flyttar du luft fram och tillbaka i avloppet och förhoppningsvis så kan detta göra att stoppet släpper. Om inte så kvarstår bara att ringa rörmokaren. Lycka till.